Akademik yazma konusundaki tecrübesizlik nedeniyle akademik çalışmalarda sorunlar yaşanmaktadır. Yorucu bir çalışma sürecinden sonra hazırlanmış bir tezin benzerlik oranının yüksek çıkması çok can sıkıcı bir durumdur. Sorunun nasıl çözüleceği ile ilgili bilgi sahibi değilseniz bu durum sinir krizlerine sebep olabilir. Maalesef akademik yazma konusunda öğrenciler pek bilgilendirilmediği için can sıkıcı bir benzerlik oranı ile karşılaşmak olağan hale geliyor. İşin daha kötüsü, hiç öyle bir niyetiniz olmamasına rağmen intihal yapmak ile de suçlanabilirsiniz.
Yüksek benzerlik oranına sahip bir tezde, benzerliğin düşürülmesine yönelik çalışma yapılması gerekir. Bunun için öncelikle turnitin intihal raporunu temin etmek gerekiyor. Çünkü tezin hangi kısımlarının benzer olarak değerlendirildiğini bilmeden bunu düzeltmek mümkün olmaz. Turnitin benzerlik raporunda benzer çıkan kısımlar renkli olarak işaretlenmektedir. Böylelikle nasıl bir değişiklik yapmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olabilmektesiniz.
Benzerlik oranının nasıl düşürüleceğine ilişkin daha önce bilgi vermiştik (Benzerlik oranı nasıl düşürülür?). Önceki yazımızda da bahsettiğimiz gibi tezdeki benzerlik oranını düşürebilmek için cümleleri yeniden kurmanız gerekir. Fakat bazı kelimeler vardır ki bunları değiştirmeniz mümkün olmaz. Terimleri zaten değiştiremezsiniz. Bazen eş anlamlı kelimeler kullanmak çözüm olabilirken değiştirilemeyen kelimeler nedeniyle benzerlik oranını düşürmeniz mümkün olmayacaktır. Bununla birlikte katacağınız herhangi bir noktalama işareti bile benzerlikten kurtarabilmektedir. Turnitin belli algoritmalara göre çalışan bir programdır. Bu program aynı anlama gelen cümleleri değil birebir aynı ifadeleri benzer olarak kabul etmektedir. Bu nedenle kelimelerin arasındaki bir virgül bile bazen cümlenin benzer değerlendirilmemesini sağlayabilir.
Redaksiyon kapsamında çalışmalarda değişiklikler yapılmaktadır. Bu değişiklikler, sadece noktalama işaretlerinin düzeltilmesine ihtiyaç olduğunda noktalama işareti değişikliği olurken bazen de anlatım bozukluklarının giderilmesi için cümlenin yeniden kurulması gerekmektedir. Bu nedenle tezler için yapılan redaksiyon çalışmasının benzerlik oranını düşürme yönünde olumlu bir katkısı bulunmaktadır. Bunun hangi oranda olacağı ise yapılan çalışmanın maliyetine bağlıdır. Sadece noktalama işaretleri ve imla hatalarının düzeltildiği bir redaksiyon çalışması ile anlatım bozukluklarının ve cümle düşüklüklerinin giderildiği bir redaksiyon çalışmasını aynı değerlendirmek mümkün değildir. Yine de unutulmamalıdır ki redaksiyon çalışmasının benzerlik oranını düşürme yönünde olumlu katkıları bulunurken benzerlik oranını istenilen oranda düşürmesini beklemek yanlış olacaktır.
İHTİYACINIZ NEDİR?
Akademik Redaksiyon
Akademik Çeviri
Tez Düzenleme
Redaksiyon
Proofreading
Veri Analizi