APA 7 ile Gelen Dikkat Çekici Değişiklikler

APA, American Psikoloji Derneği’nin ingilizcesi olan American Psychological Association kısaltmasıdır. Apa formatı, Amerikan Psikoloji Derneği’nin akademik yayınlarda kullanılmasını önerdiği yazım stilidir. Amerikan Psikoloji Derneği zaman zaman akademik yayınlarda kullanılmasını önerdiği kurallara ilişkin bir rehber yayımlamaktadır. Apa 6 olarak adlandırılan yazım stili, Amerikan Psikoloji Derneği’nin yayımladığı rehberin 6. baskısıdır.

2019 yılı Ekim ayında Amerikan Psikoloji Derneği (APA), kılavuzunun 7. Baskısını tanıttı. 6. Baskısı 2009 yılından bu yana kullanılmaktaydı. O zamandan bu yana gerek teknolojik gelişmeler gerekse araştırma yöntem tekniklerinde meydana gelen değişiklikler bu zorunluluğu gerekli kılmıştır. Günümüzde çevrim içi materyallere atıf yamak daha yaygın bir hal almıştır. Öğrenciler ve araştırmacıların bilimsel çalışmalarında kullandıkları dil farklılaşmış, ön yargısız ve kapsayıcı dil kullanımı giderek daha önemli bir hale gelmiştir.

APA 7. baskısında, bu değişiklikleri dikkate alarak daha iyi ve daha kapsamlı yönergeler sunmaktadır.  Bu yazıda APA 7 ile ilgili bilinmesi gereken en önemli değişikliklere yer verilmiştir.

APA Stilindeki referanslar ve metin içi alıntılar

Kaynak gösterme söz konusu olduğunda, çevrim içi kaynaklara atıf yapmayı daha kolay ve net hale getiren daha fazla yönerge eklenmiştir.

Her referans kategorisi için, alıntı yönergelerini anlamanıza ve uygulamanıza yardımcı olacak kolay bir şablon sağlanır. 7. baskıdaki en büyük değişiklikler:

1. Yayıncının konumu artık referansta yer almıyor.

  • Can, F. E. (2019). Toplam kalite yönetimi. Ankara: Akademik Redaksiyon Yayınları.
  • Can, F. E. (2019). Toplam kalite yönetimi. Akademik Redaksiyon Yayınları.

2. Hatırlayacağınız gibi APA 6’da metin içi atıflarda üç ve daha çok yazarlı çalışmalarda ilk atıfta tüm yazarlar yazılıyordu, şimdi ilk atıftan başlayarak yalnızca ilk yazarın adı ve “vd.” şeklinde olacak.

  • (Acar, Can, Altınbaş ve Tunç, 2017)
  • (Acar vd., 2017)

3. Referans listesinde en fazla 7 yazarın soyadı ve adının baş harfi yer alıyordu, APA 7 ile 20 yazarın soyadı ve adının baş harfleri yer alabilecek.

  • Cheng, X., Cook, G. P., Desai, M. C., Doerffler, E., He, G. X., Kim, C. U., … Yang, Z. Y. (2019).
  • Cheng, X., Cook, G. P., Desai, M. C., Doerffler, E., He, G. X., Kim, C. U., … Yang, Z. Y., Lewis, F., Lee, L. H., Cox, G., Harris, H. L., Martin, P., Gonzalez, W. L., Hughes, W., Carter, D., Campbell, C., Baker, A. B., Flores, T., Gri, W. E., Yeşil, G., … Nelson, T. P. (2019).

4. DOI’ler URL’lerle aynı şekilde biçimlendirilecek. “Doi:” etiketi artık gerekli görülmüyor.

5. Alınma tarihi gerekmedikçe URL’lerin önüne “Alındığı yer” yazılmaz. Web sitesi adı (yazarla aynı değilse) eklenir ve web sayfası başlıkları italik olarak yazılır.

6. Bir e-kitabın alıntılanmasında e-kitap biçimi köşeli parantez içine yazılıyordu. Şimdi e-kitaplar için, platform veya cihaz (örn. Kindle) referans içerisine dahil edilmeyecek, yayıncı eklenecek ve URL adresinden önce “Retrieved from” “den alınmıştır” kelimeleri kaldırıldı. Aşağıdaki şekilde düzenlenecek.

7. Podcast bölümleri, sosyal medya yayınları ve YouTube videoları gibi çevrim içi kaynak türleri için onlarca örnek bulunmaktadır. Emoji ve hashtag’lerin kullanımı da açıklanmaktadır.

8. Metin içi atıflarda 3 ve daha fazla yazar olduğunda ilk seferinde hepsinden bahsediliyor, daha sonra ilk yazardan sonra vd. şeklide kısaltılıyordu. Apa 7 ile 3 ve daha fazla yazarlı çalışmalarda ilk bahisten itibaren “ilk yazar, vd.” şeklinde yazılıyor.

9. İngilizce yazarken he veya she  demek yerine “their” yazılıyor.

APA 7 ile Gelen Dikkat Çekici Değişiklikler” yazısında 2 düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arayın
×