Bilimsel Dergide Makale Nasıl Yayınlanır?

bilimsel-dergide-makale-yayinlamak

Bilimsel bir makale yayınlamak, araştırma döngüsünde önemli bir adımdır. Araştırmacıysanız ve bir araştırma projesini tamamladıysanız, bunu bilimsel bir dergide yayınlamak, çalışmanızı tanıtmanın ve bulgularınızı kendi araştırmalarının bir parçası olarak kullanabilecek diğer araştırmacıların erişimine açmanın en iyi yollarından biridir.

Bilimsel dergilerde makale yayınlamak, genellikle bazı yazarlar için yıldırıcı olabilen meşakkatli bir süreçtir. Bu aşamada size, bilimsel bir dergide bir makalenin nasıl yayınlanacağına dair bazı ipuçları sunuyoruz:

  • Ne tür bir makale yayınlayacağınıza karar verin
  • Hangi dergide yayın yapmak istediğinize karar verin
  • Web sitelerine göz atın ve gönderim yönergelerini dikkatlice inceleyin

Yazmaya başlamadan önce, makalenizden ne istediğinizi kendinize sormanızda fayda var. Yeni bir klinik tedavi için çığır açmak ister misiniz? Yeni bir insan davranışı teorisi mi sunmak istiyorsunuz? Yoksa araştırma bulgularınızı diğer bilim insanlarıyla paylaşmak mı istiyorsunuz? Bu soruya yanıt verdikten sonra makalenizi yazmalısınız. Makalenizi yazdıktan sonra artık sıra bu makaleyi yayınlamaya gelmiştir.

Bilimsel Bir Dergide Makale Yayınlamak Neden Önemlidir?

Çoğu bilim insanı için, yüksek kaliteli bir bilimsel dergide makale yayınlama fırsatı bir kariyer hedefidir. Bundan dolayı bilimsel bir dergide makale yayınlatmak biraz titiz bir süreci de beraberinde getirmektedir. Bu aşamada fikrinizin yeni veya bir şekilde önemli olduğundan emin olmanız gerekir. Buradaki kilit nokta, dergi editörünü önerdiğiniz şeyin yayınlanmaya değer olduğuna ikna etmeniz gerektiğidir. Fikriniz yeni veya ilginç değilse, iyi yazılmış ve dergide listelenen diğer tüm kriterleri karşılıyor olsa bile editör muhtemelen onu reddedecektir.

Makalenin Gönderileceği Dergi Seçimi

İlk önce hangi dergide yayın yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Günümüzde akla gelebilecek her konuyu kapsayan binlerce farklı dergi vardır. Gönderim sürecine başlamadan önce, editör ve hakemler tarafından kabul edilmesi için makaleniz için doğru dergiyi belirlemeniz önemlidir. Bu aşamada mutlaka karar verme sürecinden önce detaylı bir araştırma sürecini yakından takip etmek durumundasınız.

Bilimsel makalenizi yayınlayacağınız dergilerin web sitelerine göz atarak; gönderim yönergelerini dikkatlice incelemek faydalı olabilir. Bu, makalenizin aradıkları şeye uyup uymadığına karar vermenize yardımcı olacaktır. Birçok derginin, makalelerin ne kadar uzun olması gerektiği, ne tür makalelerin gönderilmesi gerektiği, ne tür verilerin ve yöntemlerin kabul edilebilir olduğu vb. konularda özel yönergeleri vardır. Böylece makalenizi yayınlatmak konusunda önemli bir kazanıma sahip olursunuz.

Gönderilecek Dergiyi Belirledikten Sonra Yapılacaklar

Bilimsel dergide makale yayınlatmak istiyorsanız bir sonraki adım, makalenin nasıl yapılandırılması gerektiğine karar vermektir. Bu, yayınlanacağı dergiye veya konferansa bağlı olacaktır. Bazı dergiler, yazarların çalışmalarını gönderirken katı kurallara uymasını şart koşar. Diğerleri daha esnektir. Seçtiğiniz derginin belirli gereksinimleri olup olmadığından emin değilseniz web sitesine bakabilir veya doğrudan editör ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.

Bir makaleyi değerlendirilmesi için gönderiyorsanız ilgili tüm veri ve şekilleri makaleye dahil etmenizde fayda vardır. Ayrıca yöntem bölümünde kısa bir özet vermeniz de gerekebilir. Çalışmanızı çoğaltmak veya genişletmek isteyen okuyucular için yararlı olabilecek çalışma sırasında kullanılan herhangi bir ek materyalin tam bir kopyasını da dahil etmek isteyebilirsiniz. Tüm materyallerin metin ve referans listesinde özel bir yazım stili kullanılarak uygun şekilde alıntılandığından emin olmalısınız. Makaleniz hazır fakat teknik konularda yetersiz iseniz makale düzenleme hizmeti alarak ayrıntılarla vakit kaybetmek yerine makalenizin daha iyi olması yönünde içeriği geliştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arayın
×