Tez Yazdırma – Uzak Durmak İçin 10 Sebep

tez-yazdirma-uzak-durmak-icin-10-sebep

Bu yazımızda tez yazıyor musunuz, tez yazdırmak istiyorum, tezi kaça yazıyorsunuz, tez yazma fiyatları ne kadar vb. gibi taleplere cevap verilmekte ve tez yazdırma düşüncesinin neden doğru olmadığına ilişkin bilgiler sunulmaktadır. Akademik kariyerimiz ve sektör tecrübemize dayanarak başkasına tez yazdırmak isteyenlerin tez yazdırma işinden uzak durmalarını sağlamak için 10 sebep sıraladık.

Tezini başkalarına yazdıran birisi en başta akademik dürüstlük ilkesine ihanet etmiş olur. Başkasının yazdığı bir tezi, kendi çalışması gibi sunan sahtecilik suçu işlemiş olur ve bunun da yasal sonuçları vardır. Yazımızda tez yazdırmanın hukuki boyutundan daha ziyade kişiye ne tür dezavantaj sağladığı ve ne tür sorunlarla karşılaşacağı üzerinde durduk. Tez yazdırmak aslında kişiyi rahatlatmamaktadır. Tezini başkasına yazdırmak isteyen kişilerin dikkatini herkesin yüksek lisans ve doktora yapmak zorunda olmadığı gerçeğine çekmek istiyoruz.

1. Lisansüstü Eğitim Zorunlu Değildir

Tezini başkasına yazdırmanın bahanesi yoktur. Herkes yüksek lisans veya doktora yapmak zorunda değildir. Bu diplomaları alma isteği kişinin kararına ve motivasyonuna bağlıdır. Bunun için tezini kendi yazamayacak bir kişinin lisansüstü eğitim yapması beklenemez.

2. Tez Yazdırmak Etik ve Yasal Değildir

Tezini başkasına yazdırma fikrine sahip kişilerin, işin başında yanlış bir yola girdiğini bilmesi gerekiyor. Tez sahibi, para ile tez yazdırdığını ve satın aldığını düşünse bile yasal bir güvencesi olmadığından gerçekten tezin sahibi olamayacaktır. Tezinin başkaları tarafından kullanılma ihtimali büyük bir sorun olarak her zaman karşısına çıkacaktır.

Lisansüstü eğitim, başarı duygusu veya maddi getirisi nedeniyle yapılmaktadır. Öncelikle isteğe bağlı olan lisansüstü eğitimde başkasının yazdığı tez ile başarılı olmuş görünmek kişiyi gerçekten başarılı yapmayacaktır. İkinci olarak eğer lisansüstü eğitim sayesinde belli kazanımlar elde edilmişse bunların yasal olmayan yol ile elde edildiği bilinmelidir. Başkasına hazırlatılan bir çalışma sonucunda alınan bir belge sayesinde haksız bir kazanç elde edilmektedir. Bu nedenle hukuki olarak tez yazdırmanın bir sorumluluğu vardır. Tez yazdıran kişiler, bunun anlaşılması neticesinde dolandırıcılık ve haksız kazanç gibi suçlamalarla yargılanabilmektedir.

3. Teze Hâkim Olmama Durumu

Başkası tarafından yazılan teze hâkim olunması mümkün değildir. Bu durum tez savunmasına olumsuz yansıyacaktır. Çünkü tezin yazım aşamalarında etkin rol alınmadığı için tez sahibi tarafından neyin nasıl ve neden yazıldığı bilinmemektedir. Sadece konuya hâkim olunması teze hakim olunması için yeterli olmayacaktır. Dolayısıyla kişilerin kendisine ait olmayan bir şeyi gerçekten savunabilmesi mümkün değildir.

4. Tezdeki Bilgilerin Doğruluğu

Tezdeki bilgilerin ne kadarı doğrudur? İnternetten alınan her bilgi doğru değildir. Kopyala-yapıştır ile yazılan tezler ne kadar güvenli olabilir? Tez yazma işi yapanlar tezin akademik bir çalışma olmasına dikkat etmezler, yazmış olmak için yazarlar. Müşterisine istenilen sayfada bir yazı verebilmek öncelikleridir. Yasal ve etik bir işlem yapılmadığı için tezde intihal olması kaçınılmazdır. Kendi tezini yazanlar araştırarak, sorgulayarak yazarlar. Bazen günlerce tek cümle yazamazlar. Fakat para ile tez yazan kişilerin günlük belli bir sayfa üretmesi gerekir.

5. Tezdeki Kaynakların Doğruluğu

Tezde kullanılan kaynaklar ne kadar doğrudur? Sadece intihal olmasın diye herhangi bir kaynak mı verilmiş yoksa gerçekten bahsedilen kaynaktan mı yararlanılmış bunun bilinmesi mümkün olmayacaktır. Bu durum tezin güvenirliği ve geçerliğini olumsuz etkileyecektir.

6. Kaynakların Metinde Veriliş Biçimi

Tezde kullanılan kaynaklara yapılan atıflar doğru bir şekilde verilir mi? Eğer kılavuza uygun ve tutarlı bir atıf sistemi kullanılmadı ise tez sahibine ek iş çıkacaktır. Tekrar baştan sona atıfların düzenlenmesi gerekecektir. Ya da bu hizmeti veren kurumlardan yardım alınacaktır ki bunun da maddi getirisi olacağı gibi zaman kaybına da neden olacaktır.

7. Tezde Kullanılan Dil

Parayla tez yazma işi yapanlar tez yazarken akademik dil kullanımına dikkat eder mi? Eğer akademik dile uygun bir yazım yapılmamış, noktalama işaretleri ve dil bilgisi kurallarına dikkat edilmemişse redaksiyon hizmeti alınması kaçınılmaz olacaktır. Bu da zaman ve maddi kayıplar olarak tez yazdıran kişiye yansıyacaktır.

8. Tezdeki Verilerin Gerçekliği

Tezde yer alan veriler gerçek veriler mi yoksa uydurma veriler mi kullanıldı? Uydurma verilerle hazırlanan tezin yansımaları olumsuz olacaktır. Bilimsel olarak kabul edilebilir sonuçlar üretilemeyeceği için tez literatüre girmiş olsa bile geçerli bir tez olmaktan yoksun olacaktır.

9. Evdeki Hesap Çarşıya Uymaz

Tezi istenilen düzeye getirmek için tez yazdırmaya harcanılandan daha fazla para harcamak zorunda kalınabilir. Hazırlanmış bir tezin savunabilmesi ve teslim edilebilmesi için dört dörtlük bir hale gelmese de belli standartlara getirilmesi gerekmektedir. Bu noktada astarı yüzünü geçti tabiri ile karşı karşıya kalınabilmektedir. İş sadece tez yazımı ile kalmadığından bu işe ayrılan bütçe yeterli gelmemektedir. Sadece tez yazımı ile bitmeyecek, yukarıda saydığımız olumsuzluklar nedeniyle bir o kadar daha para harcamak durumunda kalınabilmektedir.

10. Keşke Ben Yazsaydım Denilmesi Kaçınılmazdır

Tez yazdıran kişi sadece tezi teslim edip diploma alma mantığında ise danışman kabul ettiği sürece sorun yaşamayacaktır. Fakat gerçekten olması gerektiği gibi bir tez teslim etmek isterse başkasına yazdırdığı tez yeterli olmayacaktır. Tezdeki hataları düzeltmek, başta planlamasını kendi yaptığı ve kendine göre plan yaptığı bir tezi yazmaktan daha zordur. Ayrıca tezin benzerlik oranının yüksek olması durumunda büyük bir problem yaşanacaktır. Tez sahibi tezi yazmadığı ve teze yeteri kadar hâkim olmadığı için benzerlik oranını düşürmek çok zorlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arayın
×